Facebook
W koszyku:
Suma:
0
0 zł
Do koszyka >>
Szukaj:

Olej ze słodkich migdałów do masażu i kąpieli lawenda z cytryną 120 g

Delikatny olejek ze słodkich migdałów do pielęgnacji i masażu ciała oraz do kąpieli. Olejkiem bazowym jest wysokiej jakości olej ze słodkich migdałów oraz kompozycja naturalnych olejków eterycznych. Charakteryzuje się bardzo dobrą wchłanialnością i bardzo dużą skutecznością w nawilżaniu każdego rodzaju skóry. Nawet najbardziej delikatna i wrażliwa skóra nie wykazuje żadnych objawów nietolerancji tego olejku. Można używać rano po szybkim prysznicu z całkowitą gwarancją, że olejek nie pozostawi tłustych plam.

Proponujemy relaksującą, uspokajającą nutę lawendową z antyseptyczną cytryną. 

W tym produkcie użyte są naturalne olejeki eteryczne: cytrynowy i lawendowy. Oto ich działanie:

Olejek cytrynowy:
(citrus limon)

Olejek cytrynowy otrzymuje się z owoców drzewa cytrynowego pochodzącego z Azji południowo – wschodniej. Na początku XII w zaczęto uprawiać cytryny w Persji i Palestynie a następnie we wszystkich krajach basenu morza Śródziemnego. Dzisiaj duże plantacje cytryn znajdują się w USA (Floryda, Kalifornia), Brazylii i Argentynie. Interesującym faktem jest, że najbardziej odporne na choroby są cytryny szczepione są na drzewach pomarańczy gorzkiej. Olejek otrzymuje się przez wyciskanie skórek owoców cytryny z wydajnością 0,3 -0,7 %. Olejek otrzymywany przez destylację z parą wodną skórek pozostałych po wyciśnięciu soku jest dużo gorszej jakości. Dobry olejek cytrynowy powinien zawierać 3,8-5.00% cytralu. Do celów perfumeryjnych i aromatów spożywczych używa się olejku, z którego usunięto część terenów lub terpenów i sekwiterpenów. Taki olejek może zawierać do 60 % cytralu. Olejek cytrynowy ze względu na swoją cenę bywa fałszowany terpentyną i olejkiem lemongrasowym lub cytralem otrzymywanym z olejku lemongrasowego, olejku Litsea cubeba albo syntetycznym.

W formie skórki lub aromatu olejek cytrynowy stosowany jest powszechnie jako środek smakowy w artykułach spożywczych, a także w kosmetykach. Ma przede wszystkim właściwości antyseptyczne i jest stosowany w infekcjach gardla , grypach, przeziębieniach, a także w stanach zapalnych skory, opryszczkach, trądziku i łupieżu. Bywa używany w preparatyach farmaceutycznych przy kamicach i zaburzeniach trawienia (zgaga, niestrawność, biegunki). Obniża ciśnienie krwi, ma również działanie ściągające. Stosuje się w mieszankach przy reumatyzmie, artyzmie i żylakach. Jest środkiem tonizującym, uspokajającym, łagodzi stany lękowe i ociężałość umysłową, ma dzialanie odświeżające i stymulujące. Stosuje się w mieszankach w okresie menopauzy.

Olejek lawendowy (lavendula officinalis):

Olejek lawendowy otrzymuje się z rozwiniętych kwiatów ściętych wraz z częścią łodygi lawendy prawdziwej, uprawianej głównie na zboczach gór basenu morza Śródziemnego i morza Czarnego. Najlepsze gatunki pochodzą z Prowansji i Bułgarii. Destylacja z para wodną daje około 0,8% olejku. Oprócz lawendy prawdziwej uprawia się wiele innych odmian tej rośliny, które mogą dawać olejki z większą wydajnością, ale znacznie gorsze jakościowo. Olejek lawendowy bywa często mylony i zastępowany tańszym olejkiem lawendynowym.

Jest to jeden z pierwszych olejków eterycznych użytych we współczesnej aromaterapii jako środek antyseptyczny i przyśpieszający gojenie się ran, oparzeń i podrażnień skóry. Łagodzi skutki ukąszeń owadów, poparzenia słonecznego, jest skuteczny przy wszystkich rodzajach trądziku, egzem, stanów zapalnych skóry, dermatoz, łupieżu, wypadaniu włosów, grzybic etc. Obniża ciśnienie krwi, i zapobiega gromadzeniu się płynów organizmie. Reguluje zaburzenia gastyczne, kolki, wzdęcia, nudności, Jest cennym składnikiem mieszanek stosowanych przy grypach, przeziębieniu, katarze, zapaleniu gardła, astmie. Działa przeciwbólowo przy reumatyzmie, migrenie, zapaleniu ucha, menstruacji, gdzie dodatkowo zmniejsza nieregularność cyklu. Ma właściwości uspokajające, przeciwdepresyjne, zmniejsza ociężałość umysłową. Irytacje, palpitacje, bezsenność spowodowana zdenerwowaniem, łagodzi stany histerii i napięcia nerwowego. Dzianie uspokajające i nasenne udowodniono w badaniach naukowych. Ma także działanie uodparniające organizm.

Wyprodukowano w Polsce

pojemność: 120 g.

Cena:
39 zł
Dodaj do koszyka
Sztuk:
Płatnosci realizuje
Wszystkie prawa zastrzeżone przez www.aromabar.pl
kosmetyki naturalne zestawy Olejki do Masażu Olejki eteryczne