Facebook
W koszyku:
Suma:
0
0 zł
Do koszyka >>
Szukaj:

Organiczny olej z dzikiej róży, 50 ml

Tłoczony na zimno olej z nasion owoców róży to odżywczy olej o właściwościach regenerujących i kondycjonujących. Wykazuje silne działanie opóźniające procesy starzenia, gojące (blizny po-trądzikowe), zwalcza nierówną pigmentację (plamy po-słoneczne),  poparzenia i rozstępy. Jest skutecznym środkiem na istniejące niedoskonałości skóry oraz zapobiega powstawaniu nowych. Regularne stosowanie poprawia elastyczność skóry, zmiękcza ją oraz odpowiednio nawilża.

Działa pozytywnie na uszkodzone tkanki dzięki niezbędnym kwasom tłuszczowym: oleinowemu, linolowemu i alfa-linolenowemu (organizm ludzki sam nie potrafi ich wyprodukować).

Olej z róży jest doskonałym źródłem kwasu trans-retinolowego (witaminy A - retinolu) w postaci naturalnej.

 

 Składniki:  Rosehip Seed Oil.

 Pojemność: 50 ml

Informacje dodatkowe:

BOTANIKA

Dzika róża jest rozgałęzionym krzewem, jest pokryta równo rozmieszczonymi, silnymi, ściśniętymi, haczykowatymi kolcami. Płatki są białe lub różowe, sercowate i pachnące.

Owoce są czerwone, soczyste, jajowate, ze ściętym wierzchołkiem.

Dzika róża pochodzi z Europy. Dorasta to 1,8m – 3,0m. Kwitnie w czerwcu i lipcu. W miejsce kwiatów formują sie szkarłatne owoce zwane po angielsku „hip”. Owoc dzikiej róży widnieje w Farmakopei Brytyjskiej jako „Rosae Caninae Fructus” od 1885 r. Owoce są bezwonne ale posiadają raczej miły, słodkawo-kwaskowy smak, który jest wzmocniony działaniem mroźnych temperatur.

 

WŁASCIWOSCI KOSMETYCZNE

 

Organiczny olej z owoców róży jest olejem roślinnym pozyskiwanym metoda tłoczenia na zimno nasion róży dzikiej “Rosa canina L.” pochodzących z upraw ekologicznych.

Przez ostatnich kilka lat, olej z róży z powodzeniem stosowany jest w kosmetykach opóźniających procesy starzenia oraz w preparatach na poparzenia, blizny, rozstępy i plamy na skórze.

 

 Olej z róży przeciwko bliznom i rozstępom

Przeprowadzone badania nad olejem z róży ujawniły pozytywne wyniki pod kątem jego skutecznego działania na blizny i rozstępy. Blizny będące wynikiem skaleczeń lub zabiegów chirurgicznych są efektywnie redukowane dzięki działaniu oleju z róży. Może on być  aplikowany już w momencie rozpoczęcia sie procesu gojenia. Uzyskano także doskonałe wyniki pod kątem jego przeciwzapalnego działania na poparzoną skórę i zapalenie skóry będące wynikiem radioterapii. Olej z róży pomaga w regeneracji zbliznowaconych tkanek. Jest on skutecznym środkiem na już  istniejące rozstępy, oraz zapobiega ich powstawaniu, ponieważ jego regularne stosowanie poprawia elastyczność skóry, zmiękcza ją i odpowiednio nawilża. Jest on także skutecznym środkiem na blizny po-trądzikowe i plamki po-słoneczne, jakkolwiek nie jest zalecany na bardzo tłustą czy trądzikową skórę.

 

Olej z róży przeciwko starzeniu i niszczeniu skóry

Olej z róży wykazuje znaczące działanie odmładzające. Jest bardzo efektywnym środkiem

zwalczającym nieregularna pigmentacje, poparzenia i wczesne oznaki starzenia w postaci płytkich zmarszczek. Faktycznie, olej z róży zalecany jest dla tych osób, które spędzają dużo czasu na opalaniu się, ponieważ redukuje on procesy przedwczesnego starzenia będące wynikiem działania promieni słonecznych. Badania naukowe wykazały, że olej ten zawiera w swoim składzie substancje aktywne, które opóźniają skutecznie procesy formowania zmarszczek.

Pozytywne działanie oleju z róży pomagające w regeneracji uszkodzonych tkanek jest przypisywane niezbędnym kwasom tłuszczowym a dokładnie kwasowi oleinowemu, linolowemu i alfa-linolenowemu.

Kwasy te zwane są „niezbędnymi” ponieważ ludzki organizm nie potrafi ich sam produkować i dlatego muszą być one dostarczane z dietą.

 

Olej z róży i kwas trans-retinolowy (witamina A)

Olej z róży jest doskonałym źródłem kwasu trans-retinolowego (witaminy A) w postaci naturalnej.

Kwas retinolowy występujący w tretynoinie zwany, także retinolem (witamina A) stosowany jest do aplikacji miejscowej pomagającej w zwalczaniu różnorodnych dolegliwości skóry badanych i rozpoznawanych przez prawie 30 lat. Tretynoina syntetyczna jest bardzo silną substancją i musi być aplikowana pod nadzorem lekarza.

Olej z róży pomimo tego iż przenosi wszystkie pozytywne właściwości tretynoiny, nie wywołuje żadnych efektów ubocznych ponieważ występuje on w postaci czysto naturalnej jako składnik kompleksu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego, jego działanie jest naturalnie kontrolowane, dzięki czemu unikamy ewentualnego zaczerwienienia skóry pojawiającego sie po przedawkowaniu.

 

TRADYCYJNE WYKORZYSTANIE

 

Przepiękna, pachnąca dzika róża posiada wiele właściwości leczniczych. Liście i płatki róży działają chłodząco i są dodawane do herbat w celu obniżenia gorączki oraz są doskonałym środkiem na problemy zapalne. Róża wzmacnia także system odpornościowy, pomagając, dzięki działaniu oczyszczającemu, w powstrzymywaniu rozwoju infekcji. Napary z płatków róży są skutecznym remedium na stany grypowe i przeziębienie, bolące gardło, katar i zablokowane oskrzela. Wywary lub syropy z płatków róży lub owoców wzmacniają płuca w ich walce z infekcjami i są szczególnie użyteczne w przypadku osób mających problemy z płucami. Róża pomaga także zwalczać infekcje układu trawiennego oraz pomaga w przywracaniu homeostazy bakteryjnej w jelitach.

Napary sporządzane z płatków róży są skutecznym remedium na biegunkę i, zapalenie jelita. Interesującym jest fakt, iż herbata z płatków róży stosowana jest jednocześnie jako środek przeczyszczający oraz jako remedium na dolegliwości wątroby, ponieważ pobudza ona przepływ żółci, stymulując i oczyszczając wątrobę i pęcherzyk żółciowy, oraz uwalniając z problemów związanych z obstrukcja czy bólem głowy.

Owoce róży i płatki róży działają wzmacniająco na układ nerwowy oraz skutecznie zwalczają bezsenność, depresje, zmęczenie i rozdrażnienie.

 


Cena:
85 zł
Dodaj do koszyka
Sztuk:
Płatnosci realizuje
Wszystkie prawa zastrzeżone przez www.aromabar.pl
kosmetyki naturalne zestawy Olejki do Masażu Olejki eteryczne